понеделник, 23 ноември 2009 г.

Що е то Кандида Албиканс?

"Candida albicans" (понякога наричанa монилия) представлява гъбички, които обикновено се появяват по кожата и лигавиците като влагалище, уста, или ректум. Те също могат да се придвижват чрез кръвта и да засягат гърлото, червата, сърцето и сърдечните клапи. Кандида са диморфични гъбички, т.е. може да приемат две форми. По-голямата част от времето съществуват под овална форма, единични дрожди, които имат свойството да набъбват. Повечето дрожди не произвеждат мицел. Нормалната стайна температура предразполага дрождите в организма, но при физиологични условия (телесна температура, рН, както и присъствието на серум) те могат да се развият много. Псевдоразклонените нишки, който се състоят от вериги от клетки, също са често срещани.
Гъбичките стават заразни, когато са налице някои промени в организма, околната среда, които им позволяват да се разрастнат и да излязат извън контрол. Има много видове от рода гъбички, които причиняват болестта известна като кандидоза. Гъбичките са паразитен организъм, откриващ се в 40 до 80% от нормалните хора, в устата, червата, както и във влагалището. Проблемите започват когато дадено лице преживява някои изменения в:- Клетъчния имунитет: например имуносупресия или СПИН- Нормална флора на тялото: например загуба на нормалната бактериална флора поради антибиотик или стероидна терапия- Нормална физиология: например сърдечна хирургия или поставяне на уретър.
По-голямата част от времето инфекциите причинени от гъбички на устата, кожата, или влагалището се дължат на неочевидни причини. Обща причина за инфекция може да бъде използването на антибиотици, които унищожават както вредни, така и полезни микроорганизми в тялото, непозволяващи на гъбичките да се размножават.Основни моменти при гъбичките: - Болестта се нарича кандидоза, когато се разраства в устата, особено при кърмачетата - Показва се по кожата като червен, възпален, а понякога и люспест обрив - Причинява влагалищен мониалисис, по-известен като дрожди инфекция във влагалището - Причинява гъбички под или около ноктите - Може да се отрази на хранопровода и храносмилателния тракт Инфекция от гъбички на пениса е по-често явление сред необрязаната част от мъжете и възниква в резултат от полов акт с инфектиран партньор. В редки случаи, когато тялото има нисък имунитет, както при левкемия или СПИН, гъбичките може да навлезнат в кръвообращението и да предизвикат сериозна инфекция на жизненоважни органи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар